بیمه به قراردادی گفته می شود که بین دو نفر (بیمه گذار) و (بیمه گر) تنظیم گردیده، و بر اساس مفاد آن، بیمه گذار، در قبال دریافت وجهی مشخص متعهد میگردد تا در صورت وقوع حادثه جانی یا مالی، ضرر وارده به بیمه گر را جبران نماید. طبق مدارک به دست آمده، حدود پنج هزار سال پیش در ایران، اگر کسی دچار آسیب شده، یا خانه اش در اثر حوادث ویران میشد، هزینه های او از طرف حکومت مرکزی جبران می گردید و اصطلاحا به او تاوان داده می شد. این اولین سابقه بیمه در تاریخ بشر می باشد. اما بیمه وسایل نقلیه به معنای امروزی، اول بار در قرن 15 میلادی ابداع شد. و شامل تجار و بازرگانانی می گردید که توسط کشتی، محصولات خود را به سراسر دنیا صادر میکردند. و به موجب آن چنانچه کشتی های تجاری، غرق شده یا اموال تجار در اثر طوفان، از بین میرفت، هزینه آن توسط شرکت های بیمه پرداخت می گردید. در سال 1927 اولین شرکت بیمه اتومبیل در کشور آمریکا راه اندازی شد. در ایران نیز شرکت سهامی بیمه ایران در سال 1314 هجری شمسی، به عنوان اولین شرکت بیمه دولتی، تاسیس و شروع به فعالیت نمود.
بیمه خودرو
انواع بیمه
به طور کلی انواع تعهدات بیمه شامل مواردی همچون بیمه عمر، بیمه حوادث، بیمه آتش سوزی، بیمه مسئولیت مدنی، و بیمه اتومبیل می باشد. که بر اساس نیاز جامعه، انواع متنوع دیگری از خدمات بیمه در طی سال های اخیر شکل گرفته است. یکی از مهمترین اقسام بیمه، بیمه اتومبیل است که به دلیل امکان بروز حوادث رانندگی، استفاده از آن بسیار حائز اهمیت می باشد و به جهت هزینه های سنگین مرتبط با خودرو، بیمه اتومبیل در اکثر کشورها همچون ایران به صورت قانون اجباری مورد استفاده قرار می گیرد و رانندگان موظف هستند که هر ساله، نسبت به تمدید آن اقدام کنند. بیمه اتومبیل به دو گروه کلی، شامل بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه خودرو، تقسیم می گردد بر اساس قانون بیمه اتومبیل، کلیه دارندگان وسایل نقلیه، در صورت وارد آوردن خسارات بدنی یا جانی به اشخاص ثالث، موظف به جبران آن بوده و مکلفند مسئولیت خود را از این جهت نزدِ یکی از موسسات بیمه داخلی کشور بیمه نمایند.
آشنایی با قانون بیمه
در خصوص کلیات قانون مذکور می توان اینگونه شرح داد که شخص ثالث، به فردی گفته می شود که به سبب بروز حادثه وسایل نقلیه، دچار زیان جانی یا مالی شود. مانند عابرین پیاده، یا سرنشینان اتومبیل، به استثناء راننده مقصر (بیمه نامه حوادث راننده به صورت جداگانه صادر می گردد) مهمترین نکته قابل توجه در این قانون، شناخت مقصرِ حادثه است. به عنوان مثال: فرض کنید که اتومبیل پژو با چهار سرنشین اعم از یک نفر راننده و سه نفر مسافر، با یک دستگاه خودروی پراید برخورد، و طبق نظر کارشناس، اتومبیل پژو مقصر اصلی حادثه شناخته می شود. در این سانحه همه سرنشینان دو خودرو دچار جراحات بدنی شده، همچنین سپر خودرو و کاپوت خودروی پراید تخریب می گردد. در این حالت هم زیان مالی و هم زیان جانی به طرفین وارد شده و بیمه گذار موظف است ضمن پرداخت هزینه تعمیر خودروی پراید، دیون جراحات سرنشینان دو خودرو (به غیر از راننده پژو) را پرداخت نماید. ضمنا هزینه های مالی خودروی مقصر به هیچ عنوان پرداخت نمی شود.
با این مثال ساده مفهوم کلی تعهدات بیمه شخص ثالث مشخص گردید. ولی همیشه نکات ریز و به ظاهر پیش پا افتاده ای در حوادث وجود دارد که در صورت نادیده گرفتن، مشکلات بزرگی را به همراه خواهد داشت. باید بدانید که شرط پرداخت خسارت در بیمه اتومبیل منوط به مبلغ مندرج در بیمه نامه می باشد پس در هنگام تنظیم قرارداد به سقف تعهد هزینه های بیمه نامه توجه داشته باشید. البته در خصوص دیون مرتبط با صدمات جانی، این مبلغ از قبل تعیین گردیده و نیازی به تغییر آن نیست. متاسفانه عدم آگهی کامل از مفاد بیمه اتومبیل مشکلاتی را برای افراد به دنبال خواهد داشت. به عنوان مثال برخی از موسسات بیمه، مالکان زیان دیده را مجبور می کنند که در تعمیرگاه های مد نظر شرکت بیمه، نسبت به تعمیر خودرو اقدام کنند در صورتی که طبق ماده 17 از همین قانون، شرکت بیمه موظف است وسیله نقلیه خسارت دیده را در تعمیرگاهی که مورد قبول زیان دیده باشد، تعمیر نموده و هزینه های آن را تا سقف تعهدات مندرج در بیمه نامه پرداخت نماید.
نکته: همیشه به تاریخ و ساعت شروع و پایان بیمه اتومبیل توجه کنید چه بسا افراد زیادی به دلیل عدم توجه به این نکته، و فقط دقایقی قبل از شروع بیمه نامه یا ساعتی بعد از اتمام آن، دچار حادثه شده و متاسفانه در زندان به سر می برند.
بیمه اتومبیل
مدارک مورد نیاز هنگام تصادف
1- ارائه اصل و تصویر بیمه نامه مقصر و زیاندیده
2- اصل و تصویر گواهینامه معتبر رانندگی دو طرف
3- اصل و تصویر مدارک شناسایی و مالکیت اتومبیل طرفین
4- اصل و تصویر کارت ملی مقصر و زیاندیده
5- بازدید کارشناس بیمه از اتومبیل های طرفین به جهت ارزیابی آسیب
6- ارائه فاکتور تعمیر اتومبیل و تحویل داغی قطعات تعویض شده، و متعاقبا تایید سلامت خودرو توسط کارشناس بیمه
مدارک لازم جهت پرداخت خسارت جانی به سرنشین وسیله نقلیه یا عابر
1- اصل و تصویر بیمه نامه مقصر
2- اصل و تصویر گواهینامه مقصر
3- اصل و تصویر کارت یا شناسنامه اتومبیل مقصر
4- اصل و تصویر کارت ملی مقصر
5- اصل و تصویر مدارک شناسایی مصدوم
6- ارائه گزارش اولیه و نهایی کلانتری یا پاسگاه انتظامی
7- ارائه کروکی حادثه یا نظر کارشناس رسمی دادگستری
8- ارائه اسناد بازجویی طرفین حادثه (اعتراف مقصر حادثه)
9- تصویر برابر اصل شده برگه پذیرش اولیه مصدوم در مراکز درمانی (در صورت بستری شدن) همچنین گزارش پزشکی قانونی
مدارک مورد نیاز برای پرداخت خسارتهای جانی راننده مقصر (اصل یا کپی برابر اصل)
1- برگه بیمه نامه یا هرگونه مدرک دال بر دارا بودن پوشش بیمه
2- گزارش کارشناسی راهنمایی رانندگی یا گزارش مقامات انتظامی یا نظریه کارشناس منتخب مراجع قضائی
3- مدرک شناسایی راننده مقصر
4- گواهینامه راننده مقصر یا هرگونه مدرک دال بر داشتن گواهینامه
5- خلاصه پرونده پزشکی راننده مقصر در صورتی که خود تحت معالجه متاثر از حادثه قرار گرفته باشد.
6- گواهی پزشکی قانونی در خصوص نوع و درصد صدمات وارد شده به راننده مقصر
7- گواهی فوت یا جواز دفن و شناسنامه باطل شده متوفی در صورت فوت راننده مقصر
8- گواهی انحصار وراثت در صورت فوت راننده مقصر
کروکی تصادف
در هنگام حادثه چه باید کرد
حوادث برای دیگران نیست و امکان رخ دادن آن برای ما نیز وجود دارد بنابراین رعایت احتیاط و ایمنی مهم ترین وظیفه یک راننده می باشد. اما در صورتی که با حادثه مواجه شدیم چه اقداماتی انجام دهیم. در صورت تصادف دو خودرو با یکدیگر، خونسردی خود را حفظ کرده و از اتومبیل پیاده شوید. درب خودرو را قفل کنید که وسایل داخل خودرو مورد سرقت قرار نگیرد. از سلامت افراد و سرنشینان مطلع شوید در صورت اطمینان از سلامت افراد با پلیس تماس گرفته و حادثه را شرح دهید. توسط دوربین تلفن همراه در زوایای مختلف از اتومبیل ها عکس بگیرید. سعی کنید نقاط آسیب دیده را به شکلی در کادر دوربین قرار دهید که پلاک اتومبیل مشخص باشد. در صورت نیاز فیلم برداری کنید. اگر حادثه در محل پر ترافیک رخ داده، بعد از تهیه عکس و در صورتی که اتومبیل ها قادر به حرکت می باشند آن ها را به کنار جاده هدایت کنید.
لوازم تخریب شده اتومبیل را از محل حادثه جمع آوری کرده و به صندوق عقب خودرو انتقال دهید. توجه کنید بلافاصله بعد از حادثه، سر و کله افرادی تحت عنوان خریدار پیدا می شود که قصد خرید اتومبیل تصادفی شما را دارند. در این لحظه خاص، عجله نکنید چون کاملا هوشیار نیستید. بعد از مراجعه پلیس و در صورت نیاز کروکی حادثه را دریافت کنید. در پایان اتومبیل را به تعمیرگاه مورد نظر خود انتقال داده و قبل از شروع کار، اقدامات مرتبط با بیمه را پیگیری نمایید.