کاسه نمد حلقه ای لاستیکی با ابعاد مختلف می باشد که به منظور عدم نشت روغن، مابین اجزای چرخان و ثابت موتور قرار میگیرد. این قطعات از مواد مختلفی ساخته می شوند و اغلب بر اساس مقاومت در برابر سیالات و دمای عملکرد آن انتخاب می گردند. عنصر اصلی در ساخت این قطعه، سیلیکون و مواد پلیمری می باشد. مکانیزم دیگری مانند فنر در ساخت کاسه نمد به کار می رود که عملیات آب بندی را بهتر و دقیق تر انجام میدهد. ماده ای که برای ساخت این محصول به کار می رود، مخلوطی از یک یا چند ترکیب مختلف از قبیل تقویت کننده، نرم کننده، آنتی اکسیدان و تسریع کننده ها است. این مواد بر اساس سازگاری آنها با سیالات مورد تماس در قطعات هدف ترکیب، و ساخته می شوند. مهمترین خصوصیات مواد تشکیل دهنده کاسه نمد، انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر سایش و ضریب اصطکاک پایین می باشد.
قبل از اختراع کاسه نمد، مهندسین وقت، برای جلوگیری از نشت سیالات در قطعات متحرک و شفت های مکانیکی، از یک تکه نمدِ هم شکل استفاده می نمودند. بعد تکامل این قطعه، در سال 1885 میلادی، اولین کاسه نمد به معنای امروزی اختراع گردید. و بعد از گذشت بیش از یک قرن همچنان در حال تکامل و پیشرفت می باشد. قطعه کاسه نمد کاربرد فراوانی در تجهیزات مکانیکی اتومبیل دارد که برای بهبود عملکرد آب بندی قطعاتی همچون گیربکس خودرو ، اجزای موتور، سرسیلندر، سیستم هیدرولیک و غیره به کار گرفته می شود.
کاسه نمد گیربکس
کاسه نمد گیربکس
از آنجا که تنها وظیفه کاسه نمد مقاومت در مقابل نشت مایعات و جلوگیری از ورود گرد و غبار به اجزای مکانیکی خودرو می باشد، می بایست از توان بسیار زیادی در مقابل فشار بالا، حرارت، تغییر دما و چرخش های ناگهانی برخوردار باشد. مقاومت این قطعه بر اساس تماس با چربی های معدنی و روغن های مبتنی بر نفت، مانند روغن های موتور، جعبه دنده، دیفرانسیل خودرو و روغن های هیدرولیک شناسایی و ساخته می گردد و می بایست توانایی تحمل دما از 25- تا 150+ درجه سانتی گراد را داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: روشن کردن اتومبیل با باتری قلمی
قطعه فنری که بر روی لبه داخلی کاسه نمد سوار گردیده از فولاد ضد زنگ ساخته شده که با مقاومت بالا و مطابق با استاندارد تعریف شده، توسط نیروی شعاعی، وظیفه آب بندی لبه های داخلی را عهده دار می باشد و در صورت تغییر شکل زمینه خرابی آن را فراهم می آورد.
مشخصات و سایز قسمت های مختلف کاسه نمد بر روی قطعه حک شده و در صورت دسترسی به مشخصات قطعه فابریک می توانید به آسانی نسبت به خرید آن از فروشگاه لوازم یدکی اقدام نمایید.
کاسه نمد سر میلنگ
علت خرابی کاسه نمد پلوس
گاهی اوقات به دلیل عدم مونتاژ مناسب محصول بر روی قطعه اصلی، یا کیفیت پایین متریال به کار رفته در آن، کاسه نمد، دچار دفرمگی در محل اتصال شده، همچنین خشک شدن لاستیک به دلیل حرارت زیاد یا تغییر ناگهانی دما، ترک خوردن آن را به همراه داشته و موجب روغن ریزی می گردد. عدم استفاده از قطعه یدکی مرغوب همچنین استفاده نکردن از ابزار مخصوص جا زدنِ کاسه نمد، توسط مکانیک نیز می تواند خرابی مجدد قطعه را به همراه داشته باشد. خرابی شفت یا خوردگی سطح محور خروجی نیز به مرور زمان موجب خراب شدن دهانه کاسه نمد می گردد در نتیجه با نشت روغن مواجه خواهیم شد. انتخاب کاسه نمد با لبه های داخلی کوچک، به این معنی است که نصب آنها به سمت داخل آسان است اما طول عمر زیادی نخواهد داشت. از آنجا که گرمای درون یک سیستم چرخشی، همانند سیستم خطی پخش نمی شود، سطح شافت، دمای بیشتری را جذب می کند این حرکت می تواند منجر به تجزیه سیالات اطراف، آسیب دیدن شافت و تخریب لبه های کاسه نمد گردد. در چنین مواقعی استفاده از روغن هایی با گرانروی و ویسکوزیته مناسب که نسبت به درجه حرارت بالا مقاومت بیشتری دارند، میتواند در کم کردن اصطکاک تاثیر گذار باشد.
وجود هرگونه زائده و لبه های تیز در محل نشیمنگاه کاسه نمد، در فرایند جفت شدن تاثیر گذاشته و میتواند مشکل ساز باشد. در صورت مشاهده هرگونه خوردگی یا برجستگی، نسبت به رفع آن توسط کاغذ سنباده اقدام نموده و اطمینان حاصل کنید که هیچ زاویه ای نسبت به علایم ماشین کاری وجود ندارد.
هرگونه ناهنجاری در حرکت شافت می تواند برای فرایند آب بندی دردسر ساز باشد. بنابر بر این قبل از نصب قطعه، منشاء ایراد را پیدا کرده و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
میزان و کیفیت روغن موجود در سیستم نیز می تواند عاملی برای خرابی کاسه نمد به شمار آید. روغن هایی که دیر به دیر تعویض می شوند به دلیل وجود رطوبت و آلودگی زمینه خرابی این محصول را فراهم می آورند. همچنین به دلیل اینکه روغن در اثر گذشت زمان تبخیر می گردد، پایین بودن سطح روغن نیز می تواند موجب تخریب لبه های داخلی کاسه نمد گردد.
عواقب خرابی قطعه کاسه نمد
اولین سری از اتومبیل های تندر 90 که به بازار ایران راه پیدا کرده بودند به دلیل فقدان کاسه نمد در محل اتصال گیربکس و پلوس چرخ، صدمات جبران ناپذیری بر مالکان این اتومبیل وارد آوردند. داستان از این قرار بود که گردگیر پلوس خودرو بعد از چند سال کار کردن دچار پوسیدگی شده و کل واسکازین موجود در گیربکس از محل پارگی، تخلیه و در نتیجه موجب تخریب اساسی جعبه دنده می گردید. واضح است که در صورت وجود کاسه نمد، این اتفاق ناگوار رخ نمیداد گویا طراحان اصلی خودرو، استفاده از کاسه نمد را در این قسمت اتومبیل فراموش کردهاند. با این توصیف نقش حیاتی کاسه نمد در محافظت از قطعات و تجهیزات اتومبیل کاملا مشخص و قابل درک میگردد.
اگر این قطعه در محلی قرار داشته باشد که دسترسی به آن بدون نیاز به باز کردن قطعات اضافی امکان پذیر باشد می توان گفت که تعویض آسانی را به دنبال خواهد داشت اما از آنجا که معمولا این قطعه در محل های خارج از دسترس تعبیه می گردد، تعویض آن مستلزم باز کردن قطعات جانبی می باشد. از این رو باز کردن و مونتاژ مجدد قطعات می تواند زمینه ساز ایرادات بعدی نیز باشد. به عنوان مثال کاسه نمد میل لنگ، جایی بین گیربکس خودرو و انتهای موتور قرار گرفته و برای بررسی یا تعویض آن می بایست مجموعه جعبه دنده به کلی پیاده گردیده که انجام این کار تا حدودی سخت و دشوار می باشد.
کاسه نمد سر پلوس
ملاحظات فنی در هنگام نصب قطعه
در هنگام نصب کاسه نمد اطمینان حاصل کنید که لبه های داخلی و زوایای بیرونی قطعه به خوبی بر روی شافت و نشیمنگاه اصلی قرار بگیرد و با احتیاط کامل شرایط ایده آل، برای جلوگیری از آسیب دیدن محصول را فراهم آورید. استفاده از چسبهای آب بندی بر روی کاسه نمد کاری غیر علمی بوده و از نظر فنی مورد تایید نمیباشد. قبل از جا زدن محصول تمام عناصر زائد و آلودگی های باقی مانده از تعمیرات را کاملا تمیز و برطرف نمایید. براده های فلزیِ بسیار ریز که حاصل عملکرد قطعات مکانیکی می باشند، عامل اصلی خوردگی لبه های داخلی کاسه نمد به شمار می آیند بنابراین توسط محلول های پاک کننده، محل مورد نظر را شستشو داده و با پارچه تمیز خشک نمایید. برای در امان ماندن از آلودگی سیالات، روغن های موجود در سیستم را طی یک فرایند منظم بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید. در صورت تعمیرات و پیاده کردن قطعات جانبی، مانند متعلقات سرسیلندر خودرو ، تعمیر گیربکس، تعمیر جعبه فرمان، حتما نسبت به تعویض کاسه نمد های مربوطه اقدام کنید حتی اگر از ظاهر سالمی برخوردار بوده باشند. روغن ریزی های کوچک و گاه به گاه را جدی بگیرید، در صورت عدم رعایت این نکته، این امکان وجود دارد که در مسافت های طولانی، سیستم خودرو دچار تشدید روغن ریزی شود و به دلیل رانندگی، شما متوجه بروز حادثه نگردید لذا مشکلات بیشتری را به دنبال خواهید داشت.
قطعه کاسه نمد حکم نگهبان سیستم اتومبیل شما را دارد پس توصیه می شود به هیچ وجه از محصولات بی کیفیت و غیر استاندارد استفاده نکنید.