بوستر خودروی مگان
کارشناسان لوازم جانبی مگان معتقدند که وظیفه بسیاری از قطعات و اجزای سیستم فنی خودرو تسهیل رانندگی می باشد. یکی از این قطعات تسهیل کننده رانندگی بوستر ترمز می باشد. بوستر ترمز قطعه زیر کاپوت و برطرف کننده سختی های رانندگی است. بوستر یکی از قطعات که مکانیک های خودرو نام آن را بسیار ذکر می کند.
بوستر ترمز چیست؟
به گفته کارشناسان لوازم جانبی مگان، بوستر یکی از اجزای سیستم ترمز می باشد. البته این قطعه تنها در سیستم های ترمز دیسکی به کار میرود. در ترمزهای کاسهای (طبلی) آن را نمی بینیم. بوستر ترمز یا بوستر خلاء در ظاهر قوطی فلزی سیاه رنگی است که پشت موتور و سمت راننده قرار میگیرد. محل نصب آن با باز کردن در کاپوت به راحتی دیده میشود.
وظیفه اصلی این قطعه تقویت نیروی وارده از سوی راننده در سیستم ترمز است. در واقع استفاده از آن، کمک میکند تا عملکرد سریع، به موقع و محکم ترمزها نیاز به فشار کمتری داشته باشد. بوستر به کمک خلاء ایجاد شده توسط موتور، نیروی وارد شده از سوی پدال را چند برابر کرده و به سیلندر اصلی ترمز منتقل میکند. به بیان دیگر، هدف از طراحی بوستر، اعمال بیشترین نیروی ترمز با کمترین فشار بر پدال آن و در نتیجه ترمزگیری نرمتر است. همچنین بوستر باعث عمل نکردن ترمز هنگام خاموش بودن خودرو و پدال آن سفت باشد.
اجزای بوستر ترمز خودروی مگان
بوستر در ظاهر مانند یک قوطی فلزی مشکی رنگ است. اما این قوطی دارای اجزایی درونی است که به انجام وظیفهی بوستر در کنار یکدیگر میپردازند.
این اجزا عبارتند از:
بدنه:
فلزی می باشد و دارای دو محفظهی مجزا به نامهای:
1. محفظهی فشار ثابت
2. محفظهی فشار متغیر.
سوپاپ هوشمند:
به آن سوپاپ کنترل نیز می گویند و بین محفظههای بدنه قرار دارد.
دیافراگم:
از مواد جنس لاستیک ساخته میشود.
سوپاپ یکطرفه:
با فضای بیرون بدنه در ارتباط است و سوپاپ هوا نیز نامیده میشود.
میله رابط:
فنر برگشت دهنده و پیستون بوستر روی آن سوار میشوند.
فنر بوستر:
وظیفهی برگشت دادن پیستون را بر عهده دارد.
پیستون بوستر:
ایجاد فشار ناشی از هوای ورودی بر دیافراگم توسط پیستون صورت میگیرد.
ازدید کارشناسان لوازم جانبی مگان در بین این اجزا، میله رابط که از فلز مقاوم ساخته میشود وظیفهی برقراری ارتباط بین پیستون سیلندر اصلی و پدال را بر عهده دارد و از میانهی بوستر می گذرد. این میله شامل چند بخش مانند دسته پیستون و دسته پدال میشود. سایز بوستر در خودروهای مختلف ممکن است ۸، ۹ یا ۱۰ اینچی باشد. این سایز با سایز پمپ ترمز هماهنگ میشود.
نحوه عملکرد بوستر ترمز
بوستر ترمز همانطور که از نام دیگرش یعنی بوستر خلاء مشخص است برای فعالیت خود نیاز به فضای خلاء دارد که این فضا را منیفولد گاز موتورهای احتراق داخلی بنزین سوز به خوبی تامین میکنند. این خلاء توسط یک لوله به نام شیلنگ خلاء از موتور به بوستر منتقل درون محفظهی فشار ثابت بوستر که پشت دیافراگم است. ذخیره میشود.
البته در موتورهای دیزلی خلاء مورد نیاز بوستر توسط پمپ خلاء از موتور به بوستر پمپ میشود. با فشار پدال ترمز، میلهی رابط سوپاپ هوا را باز و اجازه ورود هوای بیرون را به داخل محفظه فشار متغیر که در سوی دیگر دیافراگم است میدهد. در حالی که در سوی دیگر دیافراگم خلاء تامین شده توسط موتور را داریم. سوپاپ هوا به سوپاپ هوشمند بین دو محفظه متصل است و با باز شدن آن، سوپاپ هوشمند بسته میشود و خلاء موجود در محفظهی فشار ثابت بدون تغییر باقی میماند.
همین امر بین محفظههای دو سمت دیافراگم ایجاد اختلاف فشارمیکند. به این ترتیب که، این اختلاف در دو سوی دیافراگم فشار وارده از یک سوی آن را افزایش داده و با فشار پیستون به دستهی آن که بخشی از میلهی رابط است، به پیستون سیلندر اصلی را با فشار بیشتر حرکت میدهد. با رها کردن پدال ترمز، فنر برگشت دهندهی پیستون بوستر نیز رها می شود و سوپاپ هوا بسته، سوپاپ هوشمند باز میشود و ارتباط بین دو سمت دیافراگم توسط آن، برقرار میگردد. اکنون در محفظههای بوستر تنها خلاء وجود دارد و شرایط در حالت عادی است. لازم به ذکر است سوپاپهای یکطرفه در این شرایط اجازه ورود هوا به داخل بوستر را نمیدهند. به این ترتیب بوستر در دو حالت ساکن و متغیر فعالیت میکند.
- وضعیت ساکن (خلاص): زمانی که پدال ترمز رها شده و خودرو در حال شتابگیری است.
- وضعیت فعال (کار): زمانی که پدال ترمز فشرده میشود و خودرو در حال کاهش سرعت است.
بوستر بر اساس سایز دیافراگمش نیروی پدال را ۲ یا ۴ برابر میکند.
انواع بوستر ترمز
بوستر ترمز در معمولا دو نوع اصلی مورد استفاده قرار میگیرد.
۱. بوستر مستقیم
فشار پای راننده مستقیما از پدال به بوستر منتقل میشود.
۲. بوستر غیر مستقیم
فشار وارد آمده به پدال، ابتدا به پمپ ترمز منتقل شده و از آنجا به وسیلهی روغن ترمز به بوستر ارسال میشود.
استفاده از این دو نوع پیستون، که در نحوه و نتیجهی فعالیت شبیه به هم هستند رواج بیشتری در خودرو سازی دارد. اما نوع دیگری از پیستون است که کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
۳. بوستر دو پیستونه
به گفته کارشناسان لوازم جانبی مگان، نوع دیگری از بوستر نیز در خودروهای پیشرفتهتر و با سقف سرعت بالاتر وجود دارد. برای ترمزگیری موثرتر مورد استفاده قرار میگیرد. این بوسترها که به بوسترهای دو پیستونه یا چند محفظه مشهورند، قدرت بالا و در عین حال ابعاد کوچکتری دارند. بوستر چند محفظه به طور معمول دارای دو محفظهی فشار ثابت و دو محفظهی فشار متغیر می باشد که توسط دو پیستون و دو دیافراگم از هم جدا میشوند. با توجه به اینکه ابعاد بوستر بزرگتر نمیشود و تنها فضاها تقسیم میشوند، بوستر فضای بهتری برای اعمال فشار لازم در اختیار دارد. البته ارکان و نحوهی عملکرد بوستر دو پیستونه تفاوتی با نوع سادهتر آن ندارد و تنها تعدد محفظهها و پیستونهافشار حاصله را افزایش میدهد و در نتیجهی عملکرد آن موثرتر میشود.