امروزه با توسعه ی چشمگیر فناوری و تکنولوژی و نیز افزایش قدرت ساخت انواع مختلف ماشین ها، لوازم جانبی و غیره سطح انتظارات مصرف کنندگان نیز روز به روز زیادتر شده و همین امر سبب به وجود آمدن یک فضای رقابتی بین تولید کننده های کالاهای مختلف شده است. صنایع ساخت خودرو که بر پایه ی عرضه و تقاضا بنا شده است نیز از این قاعده مستثنی نیست و این شرکت ها همواره به دنبال این هستند تا با ارائه ی محصولات جدید و لوازم جانبی خودرو که مدرن تر و به روز تر هستند سهم خود را در بازار خودرو حفظ کنند.
لوازم جانبی خودرو گستره ی وسیعی را شامل می شوند و از جمله ی آنها می توان به کروز کنترل، سیستم پخش صوتی و تصویری، قفل فرمان و قفل کامپیوتری و غیره اشاره کرد. در ادامه تصمیم داریم به بررسی تعدادی لوازم جانبی خودرو شامل: رکاب ، جلو پنجره ، آینه بغل ، بادگیر خودرو و انواع بوق خودرو بپردازیم.
رکاب خودرو
رکاب قسمتی از خودرو است که برای سوار شدن به آن استفاده می شود و مثل یک پله عمل کرده و پا بر روی آن قرار می گیرد. رکاب در قسمت پایینی کابین ماشین قرار گرفته است و به سرنشینان خودرو کمک می کند به آسانی وارد و خارج ماشین شوند. نقش رکاب به خصوص در خودروهای شاسی بلند بسیار با اهمیت بوده و مانند یک جای پای مناسب برای سوار شدن به اتومبیل استفاده می شود. رکاب عموما هم جنس با بدنه و سپر ماشین ساخته می شود و جنسی از پلاستیک که بر پایه فلز ساخته شده است دارد.
رکاب خودرو یکی از مهم ترین قسمت هایی است که هنگام خرید باید به آن دقت شود چرا که اگر خوردگی و شکستگی داشته باشد به راحتی قابل تشخیص است. این امر به این علت است که بازسازی این قسمت کار سختی است و عموما اگر دارای رنگ هم باشد کاملا معلوم می شود. وجود خوردگی و شکستگی و ساییدگی در این قسمت همراه با ستون ماشین باعث کاهش میزان ایمنی در هنگام رانندگی، پایین آمدن سطح کیفی سواری خودرو، ایجاد سر و صدا در بدنه ی ماشین و غیره می شود.
از انواع مدل های رکاب می توان به رکاب های پله ای، رکاب های فردی که به آنها پله ای حلقه ای هم گفته می شوند، رکاب های یکپارچه، رکاب های دارای نورپردازی، رکاب های لوله ای، رکاب های بیضوی لوله ای، رکاب های جانبی کشویی، رکاب های راکر، رکاب های گرد لوله ای و رکاب های اسپرت را نام برد.
رفع آسیب دیدگی رکاب خودرو
رکاب معمولا از ماده های پلیمری مانند فایبرگلاس چند لایه ساخته می شود. بعضی اوقات رکاب ها دچار خراشیدگی می شوند و روی آنها خط می افتد که برای ترمیم آن کافی است تنها از پولیش زدن استفاده کرد. ولی اگر مشکل رکاب شکستگی ان باشد باید از جوش پلاستیک برای تعمیر آن بهره گرفت. جوش پلاستیک به این صورت است که بخشی که دچار شکستگی شده است را به وسیله ی چسب های فوق العاده قوی و با کیفیت و نیز توری های پلاستیکی ترمیم کرده و در انتها آن را سمباده کشی می کنند تا صاف و یکدست شود.
در انتها هم روی رکاب را بتونه می کشند و دوباره عمل سمباده کشی صورت می گیرد و در نهایت امر نیز آن را رنگ می کنند تا با بدنه ی خودرو اختلاف رنگی نداشته باشد.
جلو پنجره خودرو
همان گونه که عملکرد خودرو و کیفیت قطعه های داخلی آن دارای اهمیت زیادی در هنگام انتخاب ماشین می باشند، شکل ظاهری آن هم دست کمی از وضعیت عملکردی آن ندارد و بسیار مهم و مورد توجه است. یکی از عامل هایی که در زیبایی و شکل ظاهری تاثیر دارد جلو پنجره خودرو است. یکی از مهم ترین کارکردهای جلو پنجره خودرو علاوه بر نقش آن در زیبایی تاثیر زیاد آن در سازوکار خنک کردن اتومبیل می باشد.
جلو پنجره به آن قسمت از خودرو اطلاق می شود دقیقا مقابل رادیات ماشین و در قسمت زیرین کاپوت قرار می گیرد. این قسمت از ماشین تمامی قسمت جلو را پوشش می دهد و اجازه می دهد هوای آزاد در جریان باشد. امروزه در ماشین های مدرن تر از شبکه هایی در قسمت جلویی ماشین بهره گرفته می شود که کمک شایانی به محافظت از رادیاتور و موتور می کنند.
در واقع جلو پنجره ها چیزی جز شبکه های جلویی خودرو نیستند که هم به عنوان یک پوشش وارد و خارج شدن هوا به رادیاتور را کنترل می کنند و در کنار آن به یکی از فاکتورهای زیبایی ظاهری ماشین ها نیز بدل شده اند. محل قرار گرفتن جلو پنجره خودرو معمولا میان دو چراغ خودرو است و به این وسیله نقش خود را به عنوان خنک کننده ی رادیاتور هم به خوبی به انجام میرساند.
انواع جلو پنجره خودرو چیست؟
جلو پنجره خودرو در مدل ها و انواع گوناگونی دسته بندی می شوند. این دسته بندی می تواند به وسیله ی عامل های مختلفی صورت بگیرد که محل قرار گیری جلو پنجره یکی از آنها است که در ادامه به بیان مدل های گوناگون این دسته بندی می پردازیم:
نخستین مدل جلو پنجره ی رادیاتور است که محل قرار گرفتن آن در جلوی موتور اتومبیل است. یکی دیگر از انواع جلو پنجره ها مربوط به صندوق عقب است که در قسمت پشتی خودرو نصب شده و قرار می گیرد. نوع دیگر آن جلو پنجره ی سپر است که این مدل می تواند هم در قسمت جلو و هم در قسمت پشتی خودرو قرار بگیرد. از سایر نمونه های جلو پنجره می توان به جلو پنجره کاپوت و گلگیر نیز اشاره کرد.
آینه بغل خودرو
خودروها عموما دارای سه آینه می باشند که دو تا از آنها آینه بغل که روی درهای جلویی قرار می گیرند هستند و دیگری آینه ی اصلی خودرو است که روی شیشه خودرو نصب می شود. آینه بغل به راننده کمک می کند تا دید خوبی از پشت سر و کنار خود داشته باشد و نیز بتواند محل و جایگاه خود را در قیاس با بقیه ی ماشین ها تشخیص دهد. در نتیجه آینه بغل یکی از قطعه های ماشین است که در دسته ی وسایل ایمنی قرار می گیرد.
به صورت کلی این وسیله اگر در هنگام رانندگی به خوبی و درست بهره گرفته شود سبب کم شدن آمار تصادف ها خواهد شد. آینه بغل خودرو نمونه های مختلفی دارد و از نظر ساز و کار به دو دسته ی مکانیکی و الکتریکی تقسیم می شود.
آینه بغل مکانیکی
این نوع از آینه بغل خود آینه ای که داخل قاب قرار گرفته است قابل حرکت نیست و تنها قاب آینه است که می تواند حرکت کند. این نوع از آینه بغل که روی بدنه ی ماشین اصطلاحا پیچ می شود تنظیم آن به وسیله ی دست و به کمک تغییر موقعیت قاب صورت می گیرد.
نوع دیگری نیز از آینه بغل های مکانیکی وجود دارند که خود آینه قابلیت حرکت داخل فریم را دارد و به کمک یک قطعه ی اهرم مانند که درون کابین خودرو قرار دارد و به شیشه چسبیده است می توان آن را تنظیم کرد و حرکت داد. با کمک این اهرم می توان آینه بغل را به صورت افقی و عمودی حرکت داد و در موقعیت دلخواه و مناسب فیکس کرد.
آینه بغل الکتریکی
این نوع از آینه بغل بیشتر در خودروهای مدرن و امروزی دیده می شود و همان گونه که از اسم آن بر می آید به شکل الکتریکی کنترل و تنظیم می شود. این کنترل به کمک یک کلید صورت می پذیرد که راننده می تواند با حرکت دادن آن کلید در جهت های دلخواه آینه را تنظیم کند.
آینه بغل مدرن دارای فناوری های توسعه یافته و حسگرهای مختلفی است که برخی از این تکنولوژی ها و ویژگی ها عبارت هستند از: آینه بغل تاشو برقی، کنترل برقی، گرمکن، دماسنج، حسگر هشدار، آینه بغل دارای راهنما، حافظه ی داخلی و غیره.
بادگیر خودرو
بادگیر خودرو که به عنوان باران گیر هم شناخته می شود یکی از لوازم جانبی خودرو است که به جز نقشی که در جذاب کردن ظاهر ماشین بر عهده دارد کارایی های دیگری من جمله ممانعت از ورود باد به اتاق خودرو هنگام وزیدن بادهای خیلی تند، خودداری از ورود آب باران و به طور کلی آب بر روی شیشه ی جلوی ماشین و غیره نیز دارد.
بادگیر خودرو دارای چه مزیت هایی است؟
از ورود بادهای شدید به درون خودرو ممانعت می کند و علاوه بر این از وارد شدن آب باران، برف و گرد و خاک به درون خودرو نیز پیشگیری می کنند. یکی از مهم ترین ویژگی های بادگیر خودرو پیشگیری از ورود پرتوهای فرابنفش خورشید و نیز کم کردن میزان تابش نور به درون کابین ماشین است. یکی از ویژگی های بادگیر خودرو این است که چون دارای جنس استیل وارداتی است و به رنگ دودی می باشد و در نتیجه برای دید راننده مشکلی به وجود نمی آورد. این بادگیرها به راحتی روی ماشین قابل نصب هستند و دردسری از این لحاظ ایجاد نمی کنند. همچنین وقتی ماشین در حالت پارک شده قرار دارد وجود بادگیر سبب پایین آمدن دمای آن می شود. به علاوه شکل ظاهری ماشین نیز به کمک این وسیله شکیل تر و جذاب تر می شود.
بوق خودرو
انواع بوق خودرو به کمک تکنولوژی های بسیار ساده عمل می کنند. تکنولوژی ساخت انواع بوق خودرو در طی سالیان است که دستخوش تغییراتی نشده و به همین شکل باقی مانده است و این تکنولوژی به این شکل است که مدار بوق خودرو به کمک یک کلید که عموما بر روی قسمتی از فرمان قرار دارد فعال می شود. در انواع معمولی بوق کلیدی باعث فعال شدن بوق می شود به یک رله متصل است. خود این رله به 3 قسمت اصلی متصل است که این قسمت ها شامل سوئیچ بوق، قطب مثبت باتری و خود بوق می باشند. هنگامی که بوق به وسیله ی راننده زده می شود برقی که برای بوق نیاز است به وسیله ی رله تامین و منتقل می شود. یکی از مشکل هایی که این پروسه دارد این است که ممکن است قسمت های مختلف آن اعم از سوئیچ بوق، رله، سیم کشی بوق و خود قطعه های بوق دچار ایراد شوند. هر یک از این قطعه ها که آسیب ببینند سبب می شوند سیستم بوق خودرو عملکرد درستی نداشته باشد. یکی از نقص هایی که محتمل است پیش بیاید خراب شدن کلید بوق است که باعث می شود این کلید توانایی فعال کردن رله را نداشته باشد. نقص دیگر نیز مربوط به رله می باشد که اگر رله دچار عیب و ایرادی شود توانایی اینکه برق را به بوق برساند از دست می دهد و در نهایت سیستم بوق خودرو دچار مشکل می شود.
انواع بوق خودرو کدام هستند؟
انواع بوق خودرو برای هشدار دادن و مطلع کردن رانندگان سایر خودروها از خطرات احتمالی و یا رسیدن یک وسیله ی نقلیه به دیگری و در مسیر خودرویی قرار گرفتن و غیره استفاده می شوند. بوق ها دارای نمونه های مختلفی هستند اما در سه دسته ی کلی تقسیم بندی می شوند. این سه دسته عبارت هستند از: بوق های بادی، بوق های الکتریکی و بوق های مکانیکی.
مشکل مربوط به بوق ممتد خودرو
یکی از مشکل هایی که برای سیستم بوق خودرو می تواند پیش بیاید بوق ممتد است. این اتفاق زمانی به وقوع می پیوندد که سوئیچ بوق و رله دچار اشکال شده اند. به وجود آمدن ایراد در هر کدام از این قسمت ها باعث می شود بوق به صورت همیشگی از کار بیفتد. اما گاها نیز پیش می آید که هر دوی این قطعات با یکدیگر از کار بیفتند. برای حل مشکل بوق ممتد تا رسیدن به یک تعمیرکار مجرب کافی است فقط فیوز برق را قطع کرد و سپس به یک تعمیرکار مراجعه کرد.