استپر موتور قطعهای است که وظیفه روشن نگاه داشتن موتور خودرو در دور پایین را دارد مانند وقتی که خودرو در حالت خلاص کار میکند. به محض خرابی استپر موتور هم بد کار میکند و هم باعث افزایش آلایندگی خودرو میشود.
اغلب افراد تصور میکنند تمیز بودن استپر موتور در شتاب و راندمان موتور اتومبیل تاثیر دارد به همین خاطر در فواصل کوتاه مدت اقدام به باز کردن و تمیز کردن آن میکنند این در حالیست که استپر موتور تنها دور آرام موتور را روی مقدار معین نگه میدارد.
از آنجایی که استپر موتور دارای چرخ دنده پلاستیکی کوچک و حساس است باز و بست و دستکاری آن باعث خرابی یا کارکرد نادرست میشود. البته تمیز کردن با اسپری مخصوص بدون دست زدن به محور آن هنگامی که استپر موتور خیلی کثیف شده و موتور اتومبیل در دور آرام خوب کار نمیکند امری ضروری است. در اتومبیلهایی با کارکرد نسبتا زیاد لازم است استپر موتور سالی یک بار تمیز شود .
وقتی به تعمیرگاه دسترسی ندارید چه کاری باید انجام دهید؟
ممکن است یک روز هنگاهی که سوار اتومبیل خود میشوید و استارت میزنید موتور روشن نشود. در این صورت فقط کافی است پدال گاز اتومبیل را کمی فشار دهید و استارت بزنید تا موتور اتومبیل روشن شود. نگران نباشید چون میتوانید به راحتی اتومبیل خود را به تعمیرگاه برسانید و یا خودتان اقدام به تعویض استپر موتور کنید. در بعضی از خودروها حتما باید بعد از تعویض قطعات الکترونیکی موتور کامپیوتر (ECU) به دیاگ متصل شده و ریست شود. خودروهایی که از ECU زیمنس استفاده میکنند مانند بعضی مدلهای پراید، تیبا و پژو از این دستهاند. در این صورت تعویض استپر موتور توسط خودتان به تنهایی مشکل را حل نمیکند .
اگر به تعمیرگاه دسترسی ندارید و اتومبیلتان بعد از هر توقف و رها کردن پدال گاز خاموش میشود باید کمی دور آرام موتور را زیاد کنید، معمولا خودروهای انژکتوری پیچ تنظیم دور آرام ندارند و باید این کار را از طریق رگلاژ سیم گاز انجام بدهید. درب موتور (کاپوت) را باز کنید و سیم گاز را که معمولا کنار ورودی هوای دریچه گاز است پیدا کنید، سیم گاز اغلب ماشینها بوسیله یک خار مهار میشود، خار را در بیاورید سیم گاز را به آرامی عقب بکشید تا دور آرام به مقدار لازم افزایش پیدا کند، سپس خار را در جای خود بگذارید. فراموش نکنید بعد از تعویض استپر موتور سیم گاز را به حالت اولیه باز گردانید.
نشانههای خرابی استپر:
۱- وقتی موتور گرم میشود دور موتور بالا میرود حتی تا ۲۰۰۰ دور در دقیقه هم میرسد.
۲- نوسان دور موتور در حین درجا کار کردن که معمولا با لرزش همراه است.
۳- کاهش شتاب خودرو در حالت گاز دادن.
۴- خاموش شدن خودرو با رها کردن پدال گاز.
۵- گیر کردن گاز و گاز نخوردن خودرو.
۶- بد روشن شدن خودرو در هوای سرد.