در حالتی که اتومبیل شما دارای وضعیت مناسبی باشد ، کارکرد آن بدون هیچگونه سر و صدا و روان است. از اصطلاح ریپ زدن در شرایطی استفاده می شود که خودرو دچار لرزش شده و بصورت طبیعی کار نکند.
ریپ زدن ممکن است در وضعیت های مختلفی رخ دهد که در ادامه به بررسی این شرایط و دلایل مربوطه و همچنین نحوه برطرف کردن مشکل خواهیم پرداخت.
ریپ زدن چیست ؟
احتمالا شما نیز تا به حال با این مشکل مواجه شده اید که بلافاصله بعد از روشنکردن ماشین یا درحین رانندگی بهمدت چند ثانیه ماشین دو سه بار تکان بخورد یا به اصطلاح ریپ بزند. این حالت ممکن است در شرایط مختلفی همچون : در حال حرکت ، سرعت های بالا ، هنگام صبح ، در حالت درجا ، در حالت دنده2 ، ریپ زدن در زمان شتاب گیری و در سربالایی رخ بدهد.
ریپ زدن خودرو در حال حرکت
بروز این مشکل در حالت حرکت ، از متداول ترین حالت های ریپ زدن می باشد که دلیل آن می تواند یکی از موارد زیر باشد :
- ممکن است مسیر خروجی دود دچار گرفتگی شده است و در این حالت خروج دود حاصل از احتراق به سختی از اتومبیل خارج می شود و باعث ریپ زدن خودرو می شود. در صورتی که مسیر خروجی دود کاملا گرفته باشد ، ماشین روشن نمی شود و خفه می کند.
- احتمال خرابی در مدار جرقه وجود دارد. از این رو لازم است که مدار جرقه و چکش برق را بررسی نمایید تا از خشک و تمیز بودن سیستم و همچنین کارکرد درست آن اطمینان حاصل کنید.
- ممکن است شمع خودرو خراب باشد. برای برطرف کردن این مشکل شمع هارا بشویید ، پلاتین را تنظیم نموده و در مدار قرار دهید . در صورت رفع نشدن مشکل شمع ها را تعویض نمایید.
- دلیل دیگری که باعث ریپ زدن خودرو در حال حرکت می باشد ، کمبود بنزین یا مخلوط شدن آب با بنزین باشد. برای رفع این مشکل باک بنزین را خالی نموده و بنزین خالص در آن قرار دهید.
- بنزین به موتور نمی رسد. به علت گرفتگی لوله ها بنزین به موتور ارسال نمی شود . لوله ها را بررسی نمایید و در صورت و جود گرفتگی آن را برطرف نمایید.
ریپ زدن در سرعت های بالا
هنگامی که در سرعت بالا خودرو ریپ می زند علت آن پلاتین سوخته است که می توان آن را با برس زبر تمیز نمود و در صورتی زیاد بودن سوختگی و تغییر شکل پلاتین باید آن را تعویض کرد . در شمع هایی که تعداد پلاتین بیش از یک عدد است، تمام آنها رابررسی و رفع عیب کنید .
- فاصله دهانه پلاتین تنظیم نیست که می توانید با استفاده از فیلر اندازه را تنظیم کنید .
- وایرها اتصال محکمی ندارند و سر آن ها کثیف هستند. باید آن ها را بازکنید و تمیز کنید سپس سر جایشان محکم ببندید و تمام اتصالات داخلی دلکو را نیز محکم و تمیز نمایید.
- با وجود استاندارد بودن دما، آب از اگزوز خارج می شود :
- اگر در زمان فعالیت موتور آب از اگزوز خارج می شود احتمالا سرسیلندر ترک خورده است که وجود این ترک باعث می شود آب سیستم خنک کاری در قسمت های دیگر مجموعه مولد قدرت جریان پیدا کند و از اگزوز خارج شود.
- اگر در زمان فعالیت موتور آب از اگزوز خارج می شود احتمال دارد واشر سر سیلندر سوخته باشد . در این صورت سر سیلندر را از بلوکه جدا کنید، واشر سر سیلندر سوخته شده را با کاردک وتینر از بین ببرید تا کاملا تمیز شود .سپس واشر سر سیلندر نو را به چسب مخصوص آغشته و در جایش قرار دهید.
ریپ زدن در صبح
اگر بعد از چند ساعت خاموش بودن خودرو، آن را روشن کرده و ماشین دچار لرزش شدید شد؛ موارد زیر را بررسی کنید تا دلیل اصلی آن را پیدا کنید:
- ناهماهنگی نسبت تراکم محفظه احتراق در اثر خرابی یا سفت بودن سوپاپها
- ایراد در سنسور اکسیژن، سوزن انژکتور،سنسور دمای موتور با سنسور فشار هوا
- برق دزدی خودرو در اثر وجود ایراد در شمع
- خرابی در سیستم برق پیشرانه
ریپ زدن خودرو در حالت درجا
- آسیب دیدگی شمعها از عوامل احتمالی برای ریپ زدن خودرو در حالت درجا می باشد. به عبارتی اگر عملکرد شمعها نادرست باشد، سبب لرزش خودرو میشود.
- خرابی پمپ سوخت را هم مدنظر قرار دهید. چرا که اگر پمپ سوخت نتواند بنزین را از باک به انژکتور برساند، منجر به خفه کردن موتور و کاهش شتاب آن و به اصطلاح ریپ زدن میگردد.
- وجود مشکل در سیستم احتراق ، منجر به بالا رفتن دور موتور و بروز مشکلاتی در شمعها و وایرهای متصل به آن شده که ریپ زدن خودرو را باعث میگردد.
در صورتی که خودروی شما شروع به ریپ زدن کرد، جهت عیب یابی و تعمیرات موتور خودرو به مکانیکی وستینال در غرب تهران مراجعه نمایید.
ریپ زدن در حالت دنده دو
هنگامی که اتومبیل در دنده 2 باشد ممکن است دچار لرزش شود ، که دلیل ان یکی از موارد زیر است :
- نسبت میان بنزین و هوا در محفظه مناسب نمی باشد که این خود ممکن است به دلیل خراب بودن دریچه گاز، بیکیفیت بودن فیلتر بنزین و یا مخلوط شدن آب و بنزین با مواد دیگر باشد.
ممکن است برق کافی به سیلندرها نرسد، که این موضوع منجر به اختلال در عملکرد آنها شده و باعث ریپ زدن میشود.
در زمان شتاب گیری
علت ریپ زدن در هنگام شتاب گیری ، افت فشار ریل سوخت می باشد که ناشی از عملکرد نامناسب پمپ ، ایراد در رگلاتور ، فیلتر و یا حتی سولفاته شدن فیوز پمپ باشد. همچنین گپ نامناسب شمع های نصب شده ، حسگرهای معیوب و وایرهای نامناسب نیز می تواند به این مورد دامن بزند.
در سربالایی
- تنظیم نبودن دلکو میتواند عاملی برای ریپ زدن اتومبیل در سربالایی باشد. پس باید آن را به اندازه استانداردش تنظیم کنید.
- احتمال دارد اهرم گاز ماشین شما تنظیم نباشد. لازم است میزان گاز پدال با میزان گاز دریچه گاز به یک اندازه باشد تا از بروز این مشکل جلوگیری شود.
- نارسایی کارکرد فیلر سوپاپها را هم به عنوان عامل دیگری درنظر داشته باشید. احتمال دارد فیلر سوپاپها به دلیل سفت نبودن، آب بندی نبودن کامل، و یا حتی خرابی، دچار مشکل شده و نیاز به فیلرگیری مجدد داشته باشد.
- نشتی در مسیر لولههای هوا نیز میتواند عامل دیگری بر ریپ زدن خودرو باشد. پس قطعات مربوط به آن را به دقت بررسی کرده تا نشتی نداشته باشد. همچنین بهتر است تمام قطعات متصل به منیفولد را نیز محکم کنید.
- تزریق ناکافی بنزین به موتور هم میتواند یکی از این دلایل باشد. چرا که ممکن است در این حالت محفظه بنزین شما رسوب کرده باشد و ماشین ریپ بزند و قدرت موتور به شکل محسوسی افت پیدا کند. برای رفع این مشکل بهتر است این محفظه را از رسوبات پاکسازی کنید.
- ممکن است سهشاخ پلوس خودروی شما خراب شده باشد. این مشکل به صورت ضربه زدنهای متوالی بروز پیدا میکند که سبب ایجاد لرزش موتور شده و اگر زود تعمیر نگردد، منجر به خرابی دسته موتور میشود.