پمپ هیدرولیک چیست و چه کاربردی دارد ؟

فهرست مطالب

پمپ هیدرولیک منبع قدرت بسیاری از ماشین‌های دینامیک می‌باشد. این پمپ‌ها مقدار زیادی روغن را به وسیله‌ی سیلندرهای هیدرولیک فشار می‌دهند. درنتیجه انرژی مکانیکی را به جریان و فشار تبدیل می‌کنند. پمپ های هیدرولیک طبق اصل جابجایی کار می‌کنند و شامل محفظه‌های مکانیکی مهر و موم شده در پمپ هستند در مدار‌های هیدرولیکی نیز، پمپ به عنوان قلب عمل کرده و بدون آن اجزای دیگر از کار خواهند افتاد. در واقع وظیفه پمپ به جریان انداختن سیال مورد نظر است

طرز کار پمپ هیدرولیک

طرز کار پمپ هیدرولیک به این صورت است که انرژی مکانیکی را که بر اثر موتور احتراقی، الکتریکی یا … به وجود آمده به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. بنابراین بر اثر خلاء ایجاد شده، فشار اتمسفری ایجاد می‌شود که باعث حرکت سیال به طرف مجرای ورودی شده و از آنجا به سایر قسمت‌ها جریان پیدا می‌کند. عمل‌کننده‌های سیستم، قدرت هیدرولیکی که توسط پمپ ایجاد شده است را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کنند. بنابراین نتیجه می‌گیریم که وظیفه پمپ هیدرولیک ایجاد جریان سیستم است.

از ویژگی های مهم یک پمپ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

* فشار ورودی مورد نیاز

* راندمان پمپاژ برای سیالات با ویسکوزیته ی پایین مانند آب 

انواع پمپ هیدرولیک

۱. پمپ های هیدرولیک چرخ دنده ای : یکی از انواع پمپ هیدرولیک، پمپ دنده ای یا پمپ چرخ دنده ای است. این پمپ ها دارای ابعاد کوچک و طراحی ساده‌ای هستند و در ماشین‌های ابزار و تجهیزات متحرک کاربرد دارند. البته این نوع پمپ به علت سائیدگی بازدهی پایینی دارد و هزینه نگهداری و تعمیرات آن بسیار زیاد است. پمپ دنده ای دارای چند قسمت متحرک است که به طور هموار کار می‌کنند و در فشارهای حدود ۲۱۰ بار بسیار خوب کار می‌کند.

انواع پمپ های چرخ دنده ای عبارتند از:

  • پمپ هیدرولیک دنده ای خارجی : یکی از متداول‌ترین انواع پمپ هیدرولیک، پمپ دنده خارجی است که در آن یکی از چرخ‌دنده‌ها توسط نیروی خارجی به گردش درآمده و به دنبال آن چرخ‌دنده دیگر نیز شروع به چرخش خواهد کرد. این پمپ ها در تامین میزان پایین فشار کاربرد داشته و به نسبت دارای قیمت مناسب، عمر بالا و بازده خوبی هستند.
  •  پمپ هیدرولیک دنده ای داخلی : پمپ های دنده ای داخلی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که راندمان بالا یا سر و صدای کم موقع کار، اهمیت داشته باشد. ساختمان داخلی آن از یک چرخ دنده داخلی، چرخ دنده ساده، آب‌بند هلالی و پوسته تشکیل شده است. این نوع پمپ بیشتر در فشار پایین ۱۰۰۰ پوند بر اینچ مورد استفاده است.و جهت روغن‌کاری کاربرد دارد. همچنین کاهش میزان بازدهی بر اثر سایش در این نوع بیشتر دیده می‌شود. ۳ نوع ضمن چرخ دنده ای داخلی وجود دارد که عبارتند از: پمپ های گوشواره‌ای هیدرولیک، پمپ های ژیروتوری هیدرولیک و پمپ های پیچی
  •  پمپ هیدرولیک رینگ دنده ای :پمپ حلقه دنده با استاتور و روتور کار می‌کند که در آن حرکت سیاره‌ای روتور منجر به ایجاد جریان می‌شود.
  • پمپ دوک اسکرو :پمپ های اسکرو با چرخ دنده‌ در داخل محفظه کار می‌کنند و دارای سطح صدای بسیار کم عملیاتی هستند.

۲. پمپ های هیدرولیک پره ای : پمپ های پره ای پمپ های هیدرولیکی هستند که در سطح صدای بسیار پایین کار می‌کنند و شاید به همین دلیل مشتری‌های مخصوص به خود را داشته باشند  پمپ های پره ای هیدرولیکی با تپش جریان بسیار پایین‌تر، یعنی جریان ثابت، کار می‌کنند. به همین ترتیب، پمپ های پره ای در حالی که سرعت نسبتاً بالایی را تا ۳۰۰۰ دور در دقیقه دارند، صدای کمتری تولید می‌کنند.

انواع پمپ های پره‌ای عبارتند از :

پمپ های پره‌ای به دو دسته‌ی دبی متغیر و دبی ثابت تقسیم می‌شوند. کمپانی‌های رکسروت، ویکرز، یوکن و دنیسون جزء اصلی‌ترین سازنده‌های پمپ های کارتریجی در جهان هستند

 

  • پمپ های پره ای، جابه‌جایی متغیر
  • پمپ های پره ای، جابه‌جایی ثابت
  • پمپ های پره ای Denison ، تک
  • پمپ های پره ای Denison‌ ، دو برابر
  • پمپ های پره ای Denison ، سه گانه
۳. پمپ پیستونی : یکی دیگر از انواع پمپ هیدرولیک جابجایی مثبت، پمپ های پیستونی هستند. مکانیزم این پمپ به صورت دورانی بوده و به دنبال آن پیستون‌ها در سیلندر رفت و برگشت انجام داده و پس از کشیده شدن روغن به داخل سیلندر، به سیستم پمپ می‌شوند. قیمت این پمپ ها نسبت به سایر انواع پمپ هیدرولیک، بالاتر است اما در صورتی که پیستون به شکلی دقیق آب‌بندی شود، بازدهی و عمر این پمپ به شدت افزایش پیدا خواهد کرد. البته به علت پیچیدگی طراحی پمپ پیستونی، تعمیر آن امر دشواری است

انواع پمپ های پیستونی عبارتند از :

  • پمپ پیستون محوری، جابه‌جایی ثابت
  • پمپ پیستون محوری، تغییر مکان
  • پمپ پیستونی شعاعی، جابه‌جایی ثابت
  • پمپ پیستونی شعاعی، جابه‌جایی متغیر

 ۴- پمپ دیافراگمی : پمپ دایافراگمی یکی دیگر از انواع پمپ هیدرولیک است. عملکرد پمپ های دیافراگمی مشابه عملکر پمپ پیستونی است با این تفاوت که در آن پیستون با یک دیافراگم انعطاف پذیرضربانی جایگزین میشود.

این امر باعث میشود که معایبی که به واسطه تماس پکینگ های پیستون با سیال پمپاژ شده به وجود می آید برطرف شود. همانند پمپ های پیستونی سیال از طریق شیر های چک وارد پمپ شده و از آن خارج میشود.

پمپ های دیافراگمی به صورت ضربانی خروجی از مایعات، گازها یا مخلوط از آن دورا ارائه می دهند.این پمپ ها، برای پمپاژ مایعاتی که حاوی ذرات جامد هستند مانند پمپاژ مواد شیمیایی گرانقیمت، سمی یا خورنده مفید هستند

در نهایت باید کدام نوع از پمپ‌های هیدرولیکی را انتخاب کرد؟

انتخاب یکی از انواع پمپ های هیدرولیکی مناسب می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد. به همین دلیل شما برای شروع باید بدانید که کدام نوع با نیاز شما مطابقت دارد و برای این کار باید از ویژگی‌های هر پمپ آگاهی یابید. پمپ های پره ای تا حد زیادی توسط پمپ های دنده ای جمع و جور و بادوام جایگزین شده‌اند. پمپ های دنده ای خارجی برای فشار بالا و سرعت کار بهترین عملکرد را دارند، در حالی که پمپ های دنده ای داخلی قادر به تولید جریان با ضربان بسیار کم هستند. با این حال، پمپ های پره ای هنوز هم برای ایجاد انرژی موثر هستند.

برای افزایش طول عمر پمپ هیدرولیک چه مواردی را باید رعایت کرد؟

برای افزایش طول عمر پمپ های هیدرولیک میتوانید روغن تمیز و بدون آلودگی وارد پمپ کنید. توجه داشته باشید که در طول کارکردن، پمپ نباید خشک و بدون روغن باشد. در صورتی که پمپ شروع به نشتی کرد یا لرزش غیرعادی داشت، سریعا به آن رسیدگی کنید.

۷ نشانه برای زمان تعمیر پمپ هیدرولیک

  1. حرارت بالا و بیش از حد پمپ هیدرولیک
  2. مستهلک شدن قطعات زودتر از حالت طبیعی
  3. حرکت‌های غلط عمل کننده
  4. افزایش سر و صدا و ارتعاش پمپ
  5. کاهش دبی
  6. کاهش ناگهانی فشار که باعث کاهش سرعت یا قدرت سیلندر می‌شود
  7. افزایش صدا
جستجو

دسته‌بندی

آخرین مقالات

 تالیسمان کارموند
بهترین زمان برای تعویض دیسک و صفحه تالیسمان
renault-captur-2024-carmond
رنو قصد دارد کپچر جدیدی تولید کند
نیسان لیف تمام الکتریکی و رنو زوئی پلتفرم یکسانی خواهند داشت
Renault-Megane-dCi-Diesel-5-carmond
رنو دیزل جدید dCi را به مجموعه مگان GT / Megane Estate GT خود اضافه کرد