کوبش خودرو ، از جمله آزاردهنده ترین مشکلات یک اتومبیل است که موجبات سلب آسایش افراد حاضر در کابین ماشین را ، فراهم می آورد. علت اصلی این مشکل ، وجود خرابی و یا اختلال در جلوبندی ماشین است. زیرا این جلوبندی خودرو است که مانع انتقال ضربات ، صدا و کوبش ها به درون کابین میشود. در ادامه به بررسی دلایل این مشکل و راه های رفع کوبش ماشین ناشی از خرابی جلوبندی ، می پردازیم.
دلایل کوبش ماشین
رایج ترین دلایل این مشکل موارد زیر هستند که به تفکیک به بررسی آنها می پردازیم :
- کوتاه بودن فاق لاستیک
- خرابی کمک فنرها
- میزان نبودن باد لاستیک
- خرابی سایر اجزا جلوبندی
1)کوتاه بودن فاق لاستیک
فاق لاستیک عبارت است از نسبت ارتفاع لاستیک به پهنای آن. با کاهش ارتفاع دیواره یا همان کاهش نسبت ابعادی یک لاستیک به دلیل افزایش سطح تماس آن با زمین در شعاع چرخش کم تر باعث می شود تا فرمان پذیری و چسبندگی خودرو به خصوص در سر دورها افزایش یابد.
اما باید توجه داشت که کاهش نسبت ابعادی یک لاستیک به معنی کاهش راحتی سواری خودرو خواهد بود و احتمال مواجه شدن با کوبش ماشین ، بیشتر می شود. لاستیک هایی با دیواره بلندتر سواری نرم تری را به ارمغان می آورند.
خودروسازان برای حل این مشکل معمولا به بهبود و اعمال تغییرات مختلف در سیستم تعلیق خودرو و شاسی آن دست می زنند. پ انتخاب لاستیکی با پهنای بیش از حد و نسبت ابعادی بسیار کم می تواند نه تنها بر کیفیت سواری بلکه بر سلامت شاسی و سیستم تعلیق و فرمان خودرو تاثیر بگذارد.
2) خرابی کمک فنر عامل کوبش ماشین
از مهمترین اجزای سیستم تعلیق خودرو کمک فنرها هستند. فنرهای موجود در کمک فنرها با فشرده شدن، ضربه و تکانه های ناشی از ناهمواری های سطح جاده را جذب کرده و مانع آسیب رسیدن به بدنه اصلی خودرو می شوند.
بازویی درون کمک فنرها وجود دارد که نیروی زیاد ذخیره شده در فنر را آهسته آزاد کرده و از جهش ناگهانی خودرو جلوگیری می کند. بنابراین باید گفت که کمک فنرها، نقش مهمی در ایمنی خودروها دارند و موجب پایداری خودرو در هنگام رانندگی می شوند.
وظیفه کمک فنرها، کاهش لرزش های خودرو در مسیرهای ناهموار است. بنابراین عملکرد کمک ها تاثیر مستقیمی بر کیفیت رانندگی ما و همچنین طول عمر سایر قطعات خودرو نظیر چرخ ها، فنرها، بلبرینگ ها، جعبه فرمان، گیربکس و دیفرانسیل دارد و در صورتی که این قطعه دچار خرابی و فرسودگی شود ، سواری نرمی نخواهیم داشت و با مشکل کوبش ماشین مواجه می شویم.
3) اختلال در سایر قطعات جلوبندی
جلوبندی ماشین به قسمت جلو و زیرین خودرو گفته میشود و یکی از مهمترین قسمتهای یک خودرو است که سلامت آن در سلامت کلی ماشین تاثیر دارد. نگهداری جلوبندی سالم باعث میشود که کنترل خودرو آسانتر شود
زمانی که جلوبندی ماشین خراب باشد و مشکلی در قطعات آن وجود داشته باشد ، تعلیق خودرو در هنگام حرکت و رد شدن از سطوح ناهموار به درستی انجام نمیشود و در نتیجه برای خودرو مشکلاتی نظیر کوبش ماشین پیش می آید.
3) میزان نبودن باد لاستیک ها
تنظیم نیودن باد لاستیک ها ، بیش از حد پرباد بودن و یا کم باد بودن ، هر کدام به دلایل مختلفی و از جهات متفاوتی مشکلاتی به همراه دارد که به ذکر چندین مورد از هرکدام می پردازیم :
_در صورت بالا بودن فشار باد در لاستیک ها :
- باريک شدن سطح تماس لاستيک و جاده، کاهش قابليتهاي لاستيک و پايداري آن
- سلب آرامش و راحتي در رانندگی و کوبش ماشین
- ساييده شدن بيش از حد قسمت مياني
- از بين رفتن قابليت جذب نيروهاي وارده از جاده به لايههاي مياني لاستيک و افزايش آسيبپذيري آنها
- تمايل زياد به جدا شدن لايههاي لاستيکي در زمان گرم شدن لاستيک، به دليل تجمع نيروها در مرکز آجها
_درصورت کم بودن فشار لاستیک ها :
- زياد شدن مصرف سوخت به دليل افزايش سطح تماس لاستيک با جاده
- سفت شدن يا انحراف فرمان به يک سمت در هنگام کم باد بودن چرخهاي جلو
- ساييده شدن سريعتر و بيشتر قسمت بيروني آجها
- بروز خطر جدي با بالا رفتن بيش از اندازه دماي لاستيک در زمان حرکت به دليل تغيير شکل زياد در ناحيه تماس لاستيک با جاده و افزايش احتمال جداشدن لايهها.
چگونه اقدام به رفع کوبش ماشین بنماییم ؟
- تعویض لاستیک
- بکارگیری ضربه گیر کمک فنر
- تنظیم مناسب باد لاستیک ها
- بررسی و آچار کشی جلوبندی در فواصل مشخص