زمانی که به دنبال افزایش دما ، یاتاقانها بر اثر افزایش دما و سوختن قادر نیستند اصطحکاک بین شاتون و میل لنگ را کاهش دهند ، به اصطلاح گفته می شود که خودرو یاتاقان می زند . یاتاقان به قطعه ای گفته می شود که بین پیستون و میل لنگ قرار دارد و به این دلیل که این قطعات دارای حرکات چرخشی بوده و با یکدیگر در ارتباط هستند ، یاتاقان و روغن موتور وظیفه دارند تا از اصطحکاک بین این قطعات جلوگیری کنند . در ابن پست به بررسی دلایل و نشانه های یاتاقان زدن خودرو می پردازیم .
یاتاقان چه عملکردی در خودرو دارد؟
یاتاقانها از میل لنگ (یکی از اجزایی که باعث چرخش موتور می شود) پشتیبانی می کنند که به نظر امر ساده ای می رسد. با این حال، یاتاقانهای میل لنگ باید اصطکاک بین میل لنگ در حال چرخش و بلوک موتور ثابت را کاهش دهند و به این ترتیب بیشتر آسیب را در طول عمر خود تحمل میکنند .
این قطعات معمولاً به دلیل سایر عملکردهای موتور فرسوده می شوند ، نه به دلیل عملکرد خود یاتاقان، که پیش بینی مدت زمان دوام یا زمان خرابی آنها را غیرممکن می کند. در شرایط ایده آل، یاتاقانها برای مدت نامحدود دوام خواهند داشت.
آنها معمولاً از ترکیبات مس و سرب ساخته می شوند که در معرض انواع آسیب ها هستند . تا زمانی که جریان ثابت روغن تمیز وجود داشته باشد، یاتاقانها به حرکت خود ادامه می دهند. اگر روغن کثیف باشد یا اگر انتشار روغن قطع شود، آن موقع است که مشکلات شروع می شود و ممکن است شاهد یاتاقان زدن خودرو خود باشید .
یاتاقان های میل لنگ ممکن است به دلایل زیر فرسوده شوند:
- گرمای بیش از حد (اگر روغن کافی نباشد)
- فشار
- زدگی یا خوردگی در اثر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا اسید موجود در روغن آلوده
- قرار گرفتن در معرض کثیفی یا زباله های موجود در روغن ، که باعث خراشیدن یاتاقان ها می شود (به نوبه خود باعث خراشیدن قطعات موتور نیز می شود)
- خشک شدن به دلیل نشت روغن ، انسداد یا گردش ضعیف روغن (همچنین گاهی اوقات ناشی از اندازه نادرست یا نصب نادرست یاتاقان ها)
- تماس فلز روی فلز (در نتیجه خشک شدن در اثر جریان ضعیف روغن)
نشانه خرابی یاتاقان چیست ؟
گیربکس آسیب دیده یا خراب شدن موتور می تواند در نتیجه خرابی یاتاقان موتور باشد. اگر به موقع علائم فرسودگی و خرابی یاتاقان موتور را تشخیص ندهید، باید هزینه زیادی برای تعمیر یا حتی تعویض موتور خود با موتور جدید بپردازید. بهترین راه برای جلوگیری از این مشکلات، شناسایی و تعمیر آنها در اسرع وقت است. بنابراین در ادامه این پست برخی از نشانه های خرابی یاتاقان موتور که معمولا در موتور خودرو رخ می دهد را به اطلاع شما می رسانیم .
1. سر و صدای موتور خودرو
یکی از علائم خرابی یاتاقان موتور ، صدای موتور است. نوعی صدای موتور وجود دارد که میتواند نشان دهنده فرسودگی یاتاقانهای موتور باشد که میتوانداز سوپاپها رخ دهد.
2. از دست دادن فشار روغن
از دست دادن فشار روغن نیز یکی از علائم خرابی یاتاقان موتور است که باید بدانید. به طور معمول، از پمپ روغن مقدار ثابتی سیال جریان می یابد. اگر نشتی های کمی در موتور شما وجود داشته باشد، مانند نشتی در شکاف بین یاتاقانهای موتور، راکر یا بالابر هیدرولیک، موتور شما به دلیل خروج روغن از کانال های روغن، فشار روغن را از دست می دهد. از این رو، فاصله بیش از حد بین یاتاقانها در نتیجه سایش بیش از حد یاتاقان منجر به از دست دادن فشار روغن می شود.
3. صدای گیربکس و تسمه های فرسوده
ساییده شدن تسمه ها و صدای گیربکس یکی دیگر از نشانه های فرسوده شدن یاتاقان موتور است. یاتاقانهای اصلی دارای دو نوع سطح یاتاقان هستند: سطح اصلی یاتاقان که میل لنگ روی آن کار میکند و یاتاقانهای رانش که مانع از عقب و جلو رفتن گیربکس میشود. صفحه یاتاقان رانش می تواند مانند سطح اصلی ساییده شود.
اگر فضای کافی بر روی میله وجود داشته باشد، یاتاقانهای رانش فرسوده میتوانند میل لنگ را به اندازه کافی به عقب فعال کنند تا مبدل گشتاور را به گیربکس مسدود کند یا به اندازه کافی به جلو یا عقب حرکت کند که منجر به سایش بیش از حد لبهها در تسمه شود. اولین مورد ممکن است منجر به صدای گیربکس یا حتی آسیب رساندن به گیربکس شود.
4. براده های نقره ای در روغن
مورد بعدی در لیست علائم خرابی بلبرینگ موتور، ظهور براده های نقره در روغن است. سایش معمولی یاتاقان مقدار احتمالی غبار آلومینیومی را ایجاد می کند که رنگ نقره ای در روغن دارد.
بنابراین وقتی سطح روغن را بررسی میکنید، میتوانید چیزی شبیه درخشش فلزی را روی میله اندازهگیری ببینید. اما این گرد و غبار باید فقط همین باشد، نه بیشتر، پودری که نمی تواند به هیچ دانه آلومینیوم مشخصی تبدیل شود. اما زمانی که یاتاقانهای موتور دچار کمبود روغن یا داغ شدن بیش از حد شوند، از بین میروند و به صورت نوارهای ریز یا خردههایی در میآیند.
بنابراین وقتی سطح روغن را چک میکنید یا روغن را تعویض میکنید، اگر نوار ها یا تکههای آلومینیومی در روغن میبینید یا به میله اندازهگیری روغن چسبیدهاند، به احتمال زیاد یاتاقان فرسوده یا شکسته دارید.
یک مکانیک ماهر همیشه فیلتر روغن را بررسی می کند تا نشانه های اولیه زباله ها و براده های اضافی را پس از هر تعویض روغن تشخیص دهد. در تعمیرگاه مکانیکی وستینال می توانید تمامی خدمات عیب یابی و رفع مشکل یاتاقان زدن خودرو خود را دریافت نمایید ، کافیست فر زیر را پر نموده و منتظر تماس همکاران ما باشید .